Európában eddig egyetlen génmódosított növény, a MON810-es jelű kukorica termesztése terjedt el, most azonban küszöbön áll egy újabb GMO, a Pioneer 1507-es engedélyezése.


Az érintett cég még 2001-ben adta be engedélykérelmét, azonban az Európai Bizottság a fogyasztók és a gazdák elutasító álláspontja miatt „két tűz között volt”, ezért húzódott az eljárás – idézte fel Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse. A cég végül megnyerte az engedélyeztetés kapcsán elindított pert, így az ítélet szerint el kell dőlnie a kérdésnek.

Az ügy átkerült a környezetvédelmi miniszterek tanácsához, ahol nem született döntés, így a végső szót az a Bizottság mondhatja ki, amelyen egyszer már átment a javaslat – hangzott el a műsorban. Az Európai Bizottság korábban nyilvánosságra hozott jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított kukorica termesztésének engedélyezésére: miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt. Ezt múlt szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület agrárkérdésekért felelős szóvivője közölte.

Egy olyan génmódosított kukoricáról van most szó, amely két dolgot is tud: rovarölő szert termel, és emellett ellenálló gyomirtó szerre – ismertette Tömöri Balázs. A zöldszervezetek a környezeti és az élettani kockázatokra figyelmeztetnek, ám tudományosan ezek nagyon nehezen bizonyítható érvek. Az azonban tény, hogy a hagyományosan termelt, génmódosítástól mentes növényeknek piaci előnyük van.

Magyarország nem enged

Kőrösi Levente, a vidékfejlesztési tárca főosztályvezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: „Magyarországnak erre semmiképpen nincs szüksége. Magyarország a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb vetőmag előállítója és a piacon óriási előnyünk származik abból, hogy GMO-mentes vetőmagot termesztünk. Nagy mennyiségben szállítunk Dél-Koreába, Oroszországba. Ezek a hatalmas piacok csak akkor veszik meg tőlünk a vetőmagot, ha garantálni tudjuk, hogy az ország GMO-mentes” – hangsúlyozta.

Idehaza az alaptörvény garantálja a GMO mentességet, a szomszédos országok közül azonban Szlovákiában és Románában is engedett a génmódosított növények vetése. A széllel történő átporzás révén mindez veszélyeztetheti Magyarország státuszát, ezért a kormány megállapodást tervez kötni a román féllel. Eszerint sem a románok, sem a magyar gazdák nem termelnének kukoricát a határ menti sávban.

(Forrás: elemiszer.hu)