Az EU környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak arról a javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megtilthassák a területükön a GMO-k termesztését. Magyarországot Kardeván Endre képviselte az ülésen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kijelentette, itt az idő, hogy végre megállapodás jöjjön létre a kérdésben. Kardeván Endre határozottan foglalt állást a GMO-k termesztésének tiltásával kapcsolatban. Arra szólította fel a többi tagállamot, mondjanak igent a tervezetre annak érdekében, hogy mielőbb egyezségre jussanak az ügyben. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, ha nem születnek megfelelő lépések, akkor politikailag tarthatatlanná válik az a helyzet, hogy az európai polgárok és a tagállamok elsöprő többségű elutasítása ellenére mégis engedélyezésre kerülnek GMO-k. Leszögezte, elfogadhatatlan, hogy úgy kapjon zöld utat egy GMO az EU-ban, hogy a döntés egyértelműen szembemegy a tagállamok többségének akaratával. Hangsúlyozta, a jelenlegi uniós engedélyezési rendszer sérti az országok szuverenitását és azt minél előbb meg kell változtatni.

Évek óta jól látszik, hogy az Európai Unió génmódosított szervezetekre vonatkozó jelenlegi engedélyezési rendszere nem tükrözi megfelelően sem az európai fogyasztók, sem pedig a tagállamok többségének az akaratát. Különösen kiéleződik ez a kérdés, ha a GMO-k termesztéséről van szó.

A tagállamok miniszterei februárban szavaztak az ún. 1507 jelű GM kukorica termesztésének engedélyezéséről. Ez újra aktualitást adott a GMO-k uniós engedélyezése körüli vitáknak. Magyarország több tagállammal együtt kérte, hogy nyissák újra annak a korábbi javaslatnak a tárgyalását, amely lehetővé tenné, hogy a tagállamok saját hatáskörben dönthessék el, kívánnak-e GM növényeket termeszteni saját területükön vagy sem. Az ezzel kapcsolatos tervezetet 2010-ben terjesztette elő az Európai Bizottság, és bár a tagállamok döntő többsége támogatta a javaslatot, néhány ellenző miatt azonban mégsem sikerült megállapodásra jutni ebben a Magyarország számára nagyon fontos, stratégiai kérdésben. A Görög Elnökség végül a hétfői Környezetvédelmi Tanács napirendjére tűzte a kérdést.

Magyarország a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizhessük mezőgazdaságunk GMO mentességét és ezzel is elősegítsük az Alaptörvényben is deklarált cél megvalósulását.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)