Az Európai Unióban Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat - mondta az MTI-nek pénteken Berlinben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Rácz András a „GMO-mentes Európát!” című nemzetközi konferencia után adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány az új uniós irányelv nemzeti jogba átültetése mellett arra is törekszik, hogy még az idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet, ha igazoltan nem tartalmaz GMO-t és előállításához kizárólag GMO-mentes takarmányt használtak.


Egyebek között ilyen címkézési rendszerek kialakítását, majd ezek uniós egységbe szervezését sürgeti a pénteken véget ért konferencián elfogadott Berlini Nyilatkozat - mondta Dr. Rácz András, hangsúlyozva, hogy a dokumentuma magyar kormány ”határozottan GMO-mentesség párti" politikájának irányával harmóniában van, és a több mint 60 ország képviselőivel rendezett tanácskozás "méltó folytatása" volt az FM „Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában?” című áprilisi konferenciájának.
Az FM helyettes államtitkára rámutatott, hogy Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakat átívelő konszenzus alakult ki. A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország GMO-mentes övezetté váljék, ezért hirdette meg Dr.Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” elnevezésű kezdeményezést.


A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez - tette hozzá Dr. Rácz András. A több mint 400 résztvevővel - köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal - kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza.


A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérje stratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére - ismertette a helyettes államtitkár.


A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről - a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot - tette hozzá Dr. Rácz András.


Hangsúlyozta, hogy a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét és a természet sokszínűségét.


(Földművelésügyi Minisztérium/MTI)