Félúthoz érkezett a Cartagena Jegyzőkönyv felelősségről és a jogorvoslatról szóló Nagojai-Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyv hatályba lépésének folyamata, azzal, hogy az új, GMO-kkal kapcsolatos nemzetközi szabályozáshoz Magyarország december 9-én, huszadik országként csatlakozott. A Nagojai-Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyv a negyvenedik Részes Fél csatlakozását követően lép hatályba.

A Nagojai-Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyv célja, hogy hozzájáruljon a biodiverzitás megőrzéséhez és fenntartható használatához azáltal, hogy nemzetközi szinten szabályozza az élő, módosított szervezetek (génmódosított szervezetek) okozta káresemények hatásainak kezelését.

Braulio Ferreira de Souza Dias, a Biológiai Sokféleség Egyezmény főtitkára üdvözölte a jó hírt és hangsúlyozta: Magyarország csatlakozása bizonyítja a Részes Felek elkötelezettségét a Cartagena Jegyzőkönyv iránt. A főtitkár felszólította azon országokat a ratifikációs folyamat megkezdésére, melyek ezt még nem tették meg.

Magyarország Albániát, Bulgáriát, Burkina Fasót, Kambodzsát, Csehországot, az Európai Uniót, Németországot, Bissau Guinea-t, Írországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Mexikót, Mongóliát, Norvégiát, Romániát, Spanyolországot, Svédországot és Szíriát követte, mely országok már ratifikálták a Kiegészítő Jegyzőkönyvet.

A Nagojai-Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyvet még a magyar soros elnökség alatt, 2011. május 11-én Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá mind Magyarország, mind az Európai Unió nevében. A Kiegészítő Jegyzőkönyv iránti politikai elkötelezettség aláírással való kinyilvánítása komoly diplomáciai sikert jelentett a magyar EU elnökség számára.

További információ a Kiegészítő Jegyzőkönyvről itt található:
https://bch.cbd.int/protocol/supplementary/default.shtml
https://gmo.kormany.hu/nagoya-kuala-lumpur-kiegeszito-jegyzokonyv