Kétnapos tanácskozást követően környezetvédelmi együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, valamint három délkelet-európai uniós tagország csütörtökön Visegrádon.

A Visegrádi Csoport tagjai, valamint Bulgária, Horvátország és Románia környezetvédelmi miniszterei, illetve miniszterhelyettesei által jegyzett dokumentum egyebek mellett az Európai Unió levegőtisztaság-védelmi javaslatcsomagjával és a GMO-stratégiával foglalkozik.


 
Az aláírást követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: hasznos és eredményes a V4+3 környezetvédelmi együttműködés, melyet folytatni kívánnak. „Az országok együtt alakították ki álláspontjukat és együtt fognak fellépni” – tette hozzá.
 
Az EU levegőtisztaság-védelmi csomagjával kapcsolatban azért is szükséges a körültekintés – hangsúlyozta a tárcavezető –, „mert nem lenne szerencsés, ha emiatt foglalkoztatási, termelési képességet veszítenénk, versenyképességi szempontból hátrányos helyzetbe kerülnénk”. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ha ezek a szabályok szigorodnak, más országokba települnének ipari, illetve mezőgazdasági kapacitások.

Fotó: Pelsőczy Csaba
 
A miniszter kitért arra is, hogy ha korlátozzák a metánkibocsátást, akkor a tervezettnél kevesebb állatot lehetne tartani, s az állattartás – különösen az újonnan csatlakozott országok esetében – hátrányos helyzetbe kerülhet.
 
A GMO-val kapcsolatban a tanácskozók egyetértettek abban, hogy a tagállamok hatáskörében kell tartani a döntéseket – mondta Fazekas Sándor, „Magyarország számára pedig elsőrendű nemzeti érdek, hogy a GMO-mentességet megtartsa”.

(MTI)