A mai napon Brüsszelben a tagállamok nagykövetei megszavazták azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy gazdasági és társadalmi indokok alapján saját maguk dönthessenek arról, hogy akarnak-e genetikailag módosított növényeket termeszteni vagy sem.

Ezt követően már csak az Európai Parlament plenáris ülésének támogatására van szükség, az erről szóló szavazás január közepén várható.

Régóta kifogásoljuk, hogy az Európai Unió GMO-kra vonatkozó engedélyezési rendszere nem tükrözi megfelelően sem az európai fogyasztók, sem pedig a tagállamok többségének akaratát. Különösen kiéleződik az ezzel kapcsolatos vita, ha a GMO-k termesztéséről van szó. A kormányzat évek óta – minden lehetséges fórumon – következetesen küzd azért, hogy hazánkban ne lehessen génmódosított növényeket vetni.

A jelenlegi uniós rendszerben ugyanis rendkívül nehéz feladat a GMO-mentesség megőrzése, a moratórium, azaz a termesztési tilalom bevezetése és fenntartása. Ehhez igen költséges tudományos vizsgálatok szükségesek, melyekhez a fajtatulajdonosok nem adnak a szabadalmukkal védett vetőmagokból. Így gyakorlatilag nincs lehetőség független hatásvizsgálatok elvégzésére. Ugyanakkor a döntés nem a mi kezünkben van, helyettünk más tagállamok, illetve az Európai Bizottság döntenek. Ez számunkra elfogadhatatlan és sérti az ország szuverenitását.

A nagykövetek mai ülésén elfogadott javaslat alapján sokkal egyszerűbbé válik a tiltás, amit nemcsak környezeti és egészségügyi, hanem egyéb indokokra is lehet majd alapozni.

Az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások – a Tanácsban a tagállamok szakminiszterei által júniusban elért megállapodáshoz képest – kifejezetten jó irányba vitték az ügyet. Újra feltűntek azok az elemek, amelyeket még 2011 első félévében, a magyar EU elnökségünk idején sikerült kiharcolnunk, de az azóta folyó tárgyalások során sajnos kikerültek a tervezetből. Ezek erősebbé, jogi szempontból biztonságosabbá és számunkra kedvezőbbé tették a megállapodást.

Hazánk számára kiemelten fontos stratégiai kérdés az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzés, hogy biztosítsuk a magyar mezőgazdaság GMO mentességét. Ezzel az új javaslattal reméljük mihamarabb kezünkben lesz egy biztos jogi alapokon nyugvó, hosszútávon működő, hatékony eszköz, amely alapján nemzeti hatáskörbe kerül a tiltás lehetősége. Nem úgy, mint a jelenlegi rendszerben, ahol a moratórium fennmaradásáról nem mi, hanem az Európai Bizottság és a többi tagállam dönt.

A Kormány és a magyar néppárti EP képviselők sikeres együttműködésének köszönhetően, a megállapodással egyértelművé válik, hogy nem lehet vitatni a tagállamok jogát, hogy tilthassák a GMO-k köztermesztését. Hazánk vezető szerepet játszott a tárgyalások során a GMO-mentességért folytatott harcban, s ezzel a politikai győzelemmel uniós szinten is megerősítésre került Magyarország következetes álláspontja, hogy hazánkban ne lehessen génmódosított növényeket vetni, és megálljt lehessen parancsolni a GMO köztermesztés engedélyezését kérelmező cégeknek.

(FM)