Három napon keresztül a Vidékfejlesztési Minisztérium a házigazdája a GMO-k országhatárokon történő szállítását szabályozó Cartagena Jegyzőkönyv kapacitás-bővítési kérdéseivel foglalkozó munkacsoport 10. ülésének. A világ 13 országából érkezett szakértőket Tóth Katalin helyettes-államtitkár köszöntötte.

Megnyitójában hangsúlyozta, az együttműködésnek és a tudás-megosztásnak fontos szerepe van a nemzetközi egyezmények végrehajtásában. A tapasztalatcsere nélkülözhetetlen segítség, ahhoz hogy az országok felülkerekedjenek a nehézségeken és további motivációt kapjanak a Jegyzőkönyv által kirótt feladatok teljesítéséhez. Tóth Katalin reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás során az új lehetőségek és módszerek áttekintésével a szakértők előre lépnek a biológiai biztonságról szóló Cartagena Jegyzőkönyv végrehajtásához vezető úton.

A résztvevők a megbeszélésen megosztják a GMO kérdés szabályozásának nemzeti biodiverzitás stratégiába történő integrálásával, valamint a Jegyzőkönyv végrehajtásához szükséges pénzügyi források megteremtésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Hazánk 2013 végén dolgozta ki az új nemzeti biodiverzitás stratégiáját, melyet a Kormány idén februárban el is fogadott. Ebben jelentős szerepet kapott a GMO-k szabályozása is. Így Magyarország– a legtöbb országot megelőzve – már teljesítette nemzetközi kötelezettségét és az ezzel kapcsolatos tapasztalataival segíti a szakértői csoport munkáját. Magyarország számára kiemelten fontos a GMO-k szállításának és felhasználásnak szigorú szabályozása és ellenőrzése, valamint az Alaptörvényben is megfogalmazottaknak megfelelően a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése. Ezért is kapott az ország felkérést a konferencia megrendezésére.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)