Hírek

Történelmi jelentőségű diplomáciai siker a magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere által aláírt Európai Szója Nyilatkozat

Publikálva: 2017. július 19.

Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 17-én, a brüsszeli Magyar Állandó EU Képviseleten Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere hivatalosan ellátta kézjegyével az Európai Szója Nyilatkozatot.

Tovább a teljes cikkre

Engedély nélküli, géntechnológiával módosított díszhalak bukkantak fel az EU területén

Publikálva: 2017. május 31.

Géntechnológiával módosított, engedély nélküli díszhalak kerültek forgalomba az EU területén. Az Ázsiából származó GM zebradániók behozatala, forgalomba hozatala, illetve az ország területéről való kivitele és szállítása bírsággal sújtható.

Tovább a teljes cikkre

Génmódosítás miatt forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra a NÉBIH

Publikálva: 2017. május 22.

Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több Európai Uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén. A NÉBIH és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.

Tovább a teljes cikkre

A GMO-mentes mezőgazdaság esély és biztos megélhetés

Publikálva: 2017. május 12.

A genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdaság esélyt és biztos megélhetést jelent Közép- és Délkelet-Európában - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva egy Bécsben tartott agrártanácskozást követően.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország a Nemzetközi Zöld Hét díszvendége

Publikálva: 2017. január 31.

Magyarország volt az idei, 2017. január 20-28 között megrendezésre került nemzetközi kiállítás díszvendége. A megnyitón tartott beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta hazánk elkötelezettségét a GMO-mentes termelés mellett.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország továbbra is a GMO-mentesség mellett van

Publikálva: 2016. május 23.

Magyarország továbbra is úgy ítéli meg, hogy az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni minden olyan technológia kapcsán, amelynek hatásairól nincsenek kielégítő adatok, ilyen a génmódosítással létrehozott szervezeteknek (GMO) a növénytermesztésben alkalmazott gyakorlata - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

Tovább a teljes cikkre

Nemzetközi szintéren mutattuk be a GMO-mentes jelölésről szóló rendelet-tervezetet

Publikálva: 2016. április 30.

Április 25-én, Bécsben mutattuk be az új, GMO-mentes jelölésről szóló miniszteri rendelet tervezetét a téma kapcsán rendezett nemzetközi konferencián. A konferencia fő célja a jelenlegi, országonként kismértékben eltérő szabályozások közelítése valamint a gyakorlati tapasztalatok megosztása volt.

Tovább a teljes cikkre

Óriási siker – tiltás nélkül is GMO-mentes marad a magyar mezőgazdaság

Publikálva: 2015. október 27.

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy a termesztési engedélyezés előtt álló, illetve már korábban engedélyezett génmódosított kukoricafajták termesztési engedélye – a magyar kormány követelése alapján – nem fog kiterjedni az ország területére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a fajták nem lesznek termeszthetők Magyarországon.

Tovább a teljes cikkre

Az OMÉK-on kihirdették a Jánossy Andor-díj 2015. évi díjazottját

Publikálva: 2015. szeptember 28.

2015. szeptember 24-én, az Országos Mezőgazdasági Kiállításon megrendezett nemzetközi biodiverzitás konferencián hirdették ki az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma által negyedik alkalommal adományozott Jánossy Andor-díjat.
A biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére alapított Jánossy Andor-díjat az Öko-forrás Alapítvány Kuratóriuma 2015 májusában tartott ülésén Dr. Holly Lászlónak ítélte oda.

Tovább a teljes cikkre

Hazánk vezető szerepet játszik a génmódosított növények termesztésének tiltásában

Publikálva: 2015. május 28.

Történelmi jelentőségű pillanathoz értünk a mai napon. Több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén januárban megszületett a genetikailag módosított növények köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. Ennek az irányelvnek a magyar jogrendbe történő átültetését szolgálja az Országgyűlés által tegnap éjjel tárgyalt törvénymódosítási javaslat, amelyet a mai napon a képviselők elsöprő többsége támogatott.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció