2016. szeptember 15-én jelent meg a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016. (IX. 15.) FM rendelet, amely lehetővé tette az élelmiszerek GMO-mentes jelölését és meghatározta annak részletes feltételeit.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása és garantáltan GMO-mentes élelmiszerhez való hozzáférése érdekében Magyarországon is szükségessé vált a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló jogszabályi keretek kialakítása. A rendelet alapján lehetővé vált, hogy a GMO-mentes alapanyagokból készült élelmiszerek (a GMO-mentes takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej valamint a GMO-mentes méz és méhészeti termékek) külön erre vonatkozó jelölést kapjanak.

A GMO-mentes jelölés használata önkéntes. A rendeletben előírt feltételeknek való megfelelés esetén a gyártó a csomagoláson feltüntetheti a GMO-mentességet jelző szöveget. A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak GMO-t, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat GMO-mentes takarmánnyal etették és a GMO-mentes etetés ténye az élelmiszerláncban nyomon követhető.