Az 53/2006 (IX. 29) OGY határozat

A Magyar Országgyűlés 2006. november 27-én ötpárti konszenzussal elfogadta az 53/2006 (IX. 29) OGY határozatot, amely a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szól.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az Országgyűlés arra kérte fel a Kormányt, hogy folytassa a környezeti hatásvizsgálatokat a közösségi szinten már engedélyezett géntechnológiával módosított növényfajták (így pl. a MON810 kukorica) esetében annak érdekében, hogy az esetleges negatív hatások mielőbb feltárásra kerüljenek, és tegyen meg minden szükséges lépést a magyar moratórium fenntartása végett. Ezen felül újabb magyarországi környezeti hatásvizsgálatokat is szükséges indítani azon géntechnológiával módosított növényfajták esetén, amelyek engedélyezése most van folyamatban, vagy a jövőben kezdődik meg az Európai Unióban.

Szintén jelentős döntés, hogy a határozat értelmében szigorítani kell a hazai ellenőrzési rendszert is, valamint kiegyensúlyozott tömegtájékoztatási kampányt kell folytatni annak érdekében, hogy mind az érintett termelők, mind a közvélemény tudatában legyen a géntechnológiával módosított növények termesztésének lehetséges hatásaival.