A GM és nem-GM növények egymás melletti termesztésének szabályozása Magyarországon

A 86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet

géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény III. fejezete, valamint a géntechnológiával módosított, a hagyományos, valamint az ökológiai gazdálkodással termesztett növények egymás mellett folytatott termesztéséről szóló 86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet lefekteti az ún. egymás melletti termesztésen alapuló gazdálkodási rendszerek fenntartásának, koegzisztenciájának szabályait.

A vonatkozó jogszabályok előírják, hogy mit kell egy termelőnek tennie azért, hogy megakadályozza az általa termelt GM-növények ellenőrizetlen elterjedését, és a hagyományos vagy ökológiai gazdálkodással termesztett növények beszennyezését. 

Az ezzel kapcsolatos intézkedések köre – az Európai Bizottság 2003-as ajánlása értelmében is (2003/556/EK ajánlás) – elég széles: talán a legfontosabb a virágporral való átkereszteződést minimumra csökkentő védőzóna betartása, a gépek és a berendezések gondos tisztítása, a génmódosított és a hagyományos termények elkülönített tárolása, de akár olyanok is, mint a gazdák egymással való egyeztetése arról, hogy más-más virágzási idejű fajtákat vetnek a keresztbeporzás elkerülése érdekében.

Menü

Főoldal

Navigáció