Hírek

Ösztönözni kell a GMO-mentes szója termesztését

Publikálva: 2018. szeptember 11.

Nagy István agrárminiszter előadást tartott az "Új nemesítési technikák és génmódosítás" elnevezésű konferencián, Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Tovább erősíti a hazai GMO-mentes stratégiát az Európai Bíróság ítélete

Publikálva: 2018. július 26.

A Bíróság tegnap meghozott ítélete szerint az Európai Unió GMO-kra vonatkozó szabályait kell alkalmazni a mutagenezis új technikáival létrehozott szervezetekre is.

Tovább a teljes cikkre

Kié a felelősség a GMO-kkal összefüggő károkért?

Publikálva: 2018. június 8.

Hatályba lépett az ezt szabályozó nemzetközi megállapodás.

Tovább a teljes cikkre

Új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Publikálva: 2018. április 4.

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Földművelésügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkre

Vitatott, mi számít GMO-nak

Publikálva: 2018. január 23.

Kérdéses a legmodernebb génszerkesztési technológiák szabályozása.

Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium. Bár az eljárás során nem idegen gént ültetnek be az élő szervezetbe, így is számos kockázatot hordoz az eljárás.

Tovább a teljes cikkre

Újabb európai országok kötelezték el magukat a GMO-mentes szója termesztése mellett

Publikálva: 2018. január 19.

Tovább bővült a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes szója termesztése mellett kiálló európai országok köre, pénteken négy újabb ország írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot, amelyet magyar-német-osztrák összefogással indítottak útnak – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche – IGW).

Tovább a teljes cikkre

GMO: új szellemiséget sürget az Európai Bizottság

Publikálva: 2018. január 12.

A génmódosított (GM) növényekre vonatkozó európai uniós szabályozás megváltoztatását sürgeti nemzetközi kutatók egy csoportja. A szakemberek a két éve bevezetett intézkedés helyett, amely a tagállamok kezébe adja a GM-növények termesztésének tiltását, az engedélyezést helyezné nemzeti hatáskörbe.

Tovább a teljes cikkre

Történelmi jelentőségű diplomáciai siker a magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere által aláírt Európai Szója Nyilatkozat

Publikálva: 2017. július 19.

Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 17-én, a brüsszeli Magyar Állandó EU Képviseleten Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere hivatalosan ellátta kézjegyével az Európai Szója Nyilatkozatot.

Tovább a teljes cikkre

Engedély nélküli, géntechnológiával módosított díszhalak bukkantak fel az EU területén

Publikálva: 2017. május 31.

Géntechnológiával módosított, engedély nélküli díszhalak kerültek forgalomba az EU területén. Az Ázsiából származó GM zebradániók behozatala, forgalomba hozatala, illetve az ország területéről való kivitele és szállítása bírsággal sújtható.

Tovább a teljes cikkre

Génmódosítás miatt forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra a NÉBIH

Publikálva: 2017. május 22.

Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több Európai Uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén. A NÉBIH és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció