Nemzetközi szintéren mutattuk be a GMO-mentes jelölésről szóló rendelet-tervezetet

Publikálva: 2016. április 30.

Április 25-én, Bécsben mutattuk be az új, GMO-mentes jelölésről szóló miniszteri rendelet tervezetét a téma kapcsán rendezett nemzetközi konferencián. A konferencia fő célja a jelenlegi, országonként kismértékben eltérő szabályozások közelítése valamint a gyakorlati tapasztalatok megosztása volt.

Április 25-én, Bécsben került megrendezésre a GMO-mentes jelölésről szóló nemzetközi konferencia. A konferencián az érintett uniós országok képviselői mellett részt vettek a szakmai szervezetek képviselői is. A bevezető előadások a gyakorlati tapasztalatokat helyezték előtérbe: áttekintették a jelenleg érvényben lévő, GMO-mentes jelölést szabályozó rendszereket, lehetőség nyílt a vélemény-és tapasztalatcserére is.

Az Agrártárca képviseletében Kőrösi Levente tartott előadást. Ismertette Magyarország GMO-mentes stratégiájának legújabb elemét, a GMO-mentes jelölésről szóló miniszteri rendelet tervezett magyarországi bevezetését.  Elmondta, hogy a rendelet-tervezet jelenleg uniós notifikációs eljárás alatt van, az ezt lehetővé tévő jogszabály várhatóan 2016-ban hatályba léphet. Előadásában kitért rá, hogy a rendelet-tervezet sok szempontból hasonlít az Ausztriában és Németországban érvényben lévő szabályozásra.

Ismertette a mézre vonatkozó tervezett jelölési szabályokat is: ezek alapján GMO-mentes jelöléssel látható el minden olyan méz, mely esetében bizonyítható, hogy a kaptár körül 5,5 km-es sugárban nem termesztenek GMO-t. A magyar szabályozás így egyedülálló lesz, hiszen sem Ausztriában, sem Németországban jelenleg nem lehet a mézet és méhészeti termékeket GMO-mentes jelöléssel ellátni.

A konferencia fő célja a jelenlegi, országonként kismértékben eltérő szabályozások közelítése volt, melynek végső célja az egységes, standardizált európai megközelítés. Végezetül a résztvevők nyilatkozatot írtak alá, melyben deklarálták közös céljukat, a GMO-mentes termelés szabályozásának harmonizációját Európa szerte.

Menü

Főoldal

Navigáció