Géntechnológiával módosított, engedély nélküli díszhalak kerültek forgalomba az EU területén. Az Ázsiából származó GM zebradániók behozatala, forgalomba hozatala, illetve az ország területéről való kivitele és szállítása bírsággal sújtható.

2017. március 24-én a DAFA dán mezőgazdasági és halászati ügynökség arról tájékoztatta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy Dániában két ízben géntechnológiával módosított (GM) díszhalakat találtak állatkereskedésekben.

Az Európai Unió eddig semmilyen génmódosított állat forgalomba hozatalát nem engedélyezte, így a termék megjelenése a Közösség piacain a 2001/18/EK irányelv alapján jogellenes.

A halakról készült fényképek alapján génmódosított zebradánióról (Danio rerio) van szó, az angol nyelvű szövegekben „GloFish”-ként szerepel. A Dániába importált GM díszhalak pirosas illetve sárga színben fluoreszkálnak, de léteznek narancssárga, lila és zöld színben fluoreszkáló GM halak is. A géntechnológiai módosítás tényét laboratóriumi vizsgálatokkal meg lehet erősíteni.

A Dániában talált illegális szállítmányok Szingapúrból származtak. Korábbi hasonló esetek alapján ismert, hogy a halakat Malajziában, Tajvanon és más távol-keleti országokban állítják elő. Az EU tagállamaiba korábban az USA-ból, Kelet-, illetve Délkelet-Ázsiából, Kubából, és Oroszországból is hoztak be GM díszhalak.

A 148/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet alapján a géntechnológiával módosított díszhal engedély nélküli behozatala, forgalomba hozatala, illetve az ország területéről való kivitele, engedély nélküli szállítása 300 ezer forinttól 10 millió forintig, ismételt esetben pedig 1 millió forinttól 20 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.