Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, miszerint egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génszennyezett kukoricamagot vetettek el – tájékoztatta lapunkat Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nyár elején elrendelt kiemelt ellenőrzés hírére sokan még a hatósági emberek megérkezése előtt kitárcsázták földjeikből az elvetett kukoricát.

Helytálló lehetett az a vidékfejlesztési tárcához beérkezett jelzés, miszerint az ország keleti határán magánszemélyek autójuk csomagtartójában hoztak be feketén beszerzett kukorica-vetőmagot, amely esetenként génmódosított (GMO) fajtákat is tartalmazott – mondta lapunk kérdésére Fazekas Sándor.
 
A vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint az érintett területen több gazdálkodó is kitárcsázta a földből a már elvetett kukoricát, miután a nyár elején elrendelték a rendkívüli GMO-ellenőrzést. Ennek megfelelően ezúttal konkrét személyek ellen eljárást nem indítottak, ám – jegyezte meg a szaktárca vezetője – a közvetett bizonyíték is bizonyíték, ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy akik újraszántották földjeiket, az ellenőröket szerették volna megelőzni. Ugyanakkor – tette hozzá – fontos hangsúlyozni: a cél egyértelműen az volt, hogy megakadályozzák a szennyezett vetőmag elvetését. – A kiterjedt vizsgálat a napokban zárult le, s a fentiek figyelembevételével kijelenthető, hogy génszennyezett kukoricát nem találtunk – mondta a miniszter. Véleménye szerint ez jó hír, hiszen elemi érdekünk az ország GMO-mentességének megőrzése, és így megnyugodhatunk afelől is, hogy nem kerül a környezetbe, az ennivalóba génmódosított kukorica.

A miniszter úgy vélte, hogy a feketén beszerzett magok behozatala ezúttal egyedi eseteknek tekinthető, s szemben a 2011-ben tapasztalttal – amikor a multinacionális cégek érintettségére is fény derült – a mostani próbálkozások nem a hazai szabályozás ellehetetlenítését célozták. – Ezúttal nem láttunk olyan kísérletet, amivel valaki vagy valakik próbára szerették volna tenni rendszerünket és türelmünket – fejtette ki Fazekas Sándor.

A miniszter június elsején rendelt el átfogó ellenőrzést az ország keleti határa mentén az eset-legesen az országba illegálisan behozott és elvetett kukorica-vetőmag tekintetében. Az érintett hatóságok ezután a kockázatelemzések alapján, a román határ mentén egy harminc kilométer széles sáv ellenőrzése mellett döntöttek. Ebben a zónában feltérképezték azokat a kis határátke-lőket is, amelyeken gépkocsival behozható és eladásra felkínálható a kukoricavetőmag. A vizsgálatok során az így leszűkített területen véletlenszerűen ellenőriztek 382 gazdálkodót. Laboratóriumi vizsgálat azon esetekben volt, amikor a gazdálkodó nem tudta számlával igazolni a vetőmagvásárlást. Ezen esetekben jellemzően az derült ki, hogy saját korábbi termésből származó magokat használtak. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálatba bevont gazdálkodók hozzáállása egyértelműen kedvező volt, minden esetben készséggel segítették az ellenőrök munkáját a dokumentumok vizsgálatakor, illetve a növényállomány ellenőrzésekor.

(Magyar Nemzet, szerző: Dénes Zoltán, 2013.július 16.)