A 2015. április 16-17-én a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett, „Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában?” c. kétnapos nemzetközi konferencia két kulcsfontosságú kérdést tárgyalt.

Fotó: FM

Az első nap témája a GMO-mentes jelölés volt. Az Európában már létező GMO-mentes jelölési jogszabályok különböző szempontrendszereinek vizsgálatán keresztül, valamint a témában érdekelt felek tapasztalatai alapján a konferencia célja a GMO-mentes jelölési jogszabályok megvalósításának előmozdítása. Magyarországon még idén szeretnénk elérni, hogy a húst, halat, tojást, tejet, mézet, és a takarmányt GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni.

Fotó: FM

Túl a GMO-mentes jelölésen a második napon a  GMO-k megítéléséről, társadalmi és gazdasági hatásairól tanácskoztak a résztvevők, hiszen erről a témáról nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon kiélezett vita folyik. Ennek az adott aktualitást, hogy több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén megszületett a genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. A tagállamok végre szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem.
A kétnapos konferencián közel 180-en vettek részt, 50 külföldi vendéggel, akik nem csak ez Európai Unióból érkeztek, hanem Svájcól, Norvégiából, Oroszországból, Moldovából, Szerbiából és Törökországból is. 21 előadó mondhatta el véleményét mind a GMO-mentes jelölésről, mind a GMO-k társadalmi és gazdasági hatásairól, valamint az új irányelv gyakorlati alkalmazásának lehetőségeiről.

Fotó: FM