Két GMO-kkal kapcsolatos programmal is készült a Vidékfejlesztési Minisztérium az idei OMÉK-ra.


Rögtön a nyitónapon került megrendezésre a GMO-k gazdasági és társadalmi hatásait elemző kerekasztal beszélgetés, melyen számos szakterület képviseltette magát: Prof. Bardócz Zsuzsa, a táplálkozástudomány ny. professzora, Dr. Cserényi Péter méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnökhelyettese, Prof. Heszky László akadémikus, a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság elnöke, ifj. Hubai Imre ökogazdálkodó, az Agrárgazdasági Kamara tagja, Székely Kinga Réka székelyföldi unitárius lelkész, Takács Géza, a Vetőmagszövetség elnöke, valamint Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A rendezvényt Tóth Katalin, a VM parlamenti és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a GMO-knak, különösen azok lehetséges termesztésének nem csak környezeti és egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi hatásai is lehetnek. Sokan azt hiszik, hogy egy génmódosított növény káros hatása kimerül abban, hogy néhány állat megeszi, majd megbetegszik. A folyamatok azonban ennél sokkal összetettebbek és messzebbre mutatóak.

A szakértők kifejtették a felvetett témákkal kapcsolatos álláspontjukat és a hallgatóságnak is lehetősége volt, hogy kérdéseit feltegye, illetve véleményét kifejtse az elhangzottakról.

A GMO-k gazdasági és társadalmi hatásainak elemzése, mint témafelvetés, nemzetközi viszonylatban is teljesen újszerűnek számít. Magyarországon ez volt az első nyilvános fórum, ahol a szakemberek ezzel a kérdéssel foglalkoztak. A GMO-k egészségügy és környezeti kockázataival nap mint nap foglalkozunk, melynek eredményeképpen az elmúlt évben több, állatokon végzett hosszú-távú etetési kísérlet is napvilágot látott, melyek riasztó képet festenek a GMO-kat fogyasztó állatok egészségi állapotáról és további kutatásokat tesznek szükségessé.

Ugyanakkor a GMO-knak egészségügyi és a környezeti kockázataik mellett számos összetett és nehezen modellezhető hatása is van. Ilyen például a helyi munkaerőpiac megváltozása, az elszegényedés, a falvak elnéptelenedése, az ökológiai termesztés ellehetetlenülése, a jószomszédi viszony megromlása.

Az OMÉK második napján előadássorozattal folytatódott a program.

Dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár megnyitó beszédében elmondta, hogy a mezőgazdaság Magyarország számára stratégiai ágazat és GMO-mentes státuszunk megőrzése nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés az ország GMO-mentességét az Alaptörvény szintjén rögzíti, melynek biztosítása érdekében a Kormányzat mindent megtesz mind hazai, mind európai uniós, mind nemzetközi szinten.

Dr. Vajda Boldizsár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vezető főtanácsosa ismertette a GMO-k történetét és kimutatásuk módszereit. Prof. Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója a GMO-k környezeti hatásairól tartott előadást, végül Prof. Bardócz Zsuzsa, a táplálkozástudomány ny. professzora, a vidékfejlesztési miniszter GMO tanácsadója tájékoztatta a hallgatóságot a GMO-k egészségügyi hatásaival kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről.

Lemaradt az OMÉK GMO-s programjairól? Jöjjön el a GMO Roadshow-ra! A tavalyi évhez hasonlóan idén is számos szakterület és civil szervezet tart előadásokat a GMO-kkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről.

Időpontok és helyszínek:

1.  2013. október 30.  Apagy
2.  2013. november 5.  Győr
3.  2013. november 7.  Jászberény
4.  2013. november 11.  Kaposvár
5.  2013. november 20.  Hódmezővásárhely
6.  2013. november 28.  Székesfehérvár
7.  2013. december 4.  Szekszárd
8.  2013. december 5.  Budapest

Részletes információk októbertől a Roadshow 2013 menüpontban.