Továbbra is meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, amelynek fenntartásáról 2006 óta az akkori öt parlamenti párt teljes egyetértésével született országgyűlési határozat rendelkezik - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára csütörtökön, a Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című előadássorozat jászberényi állomásán.

 

A szakminisztérium az elmúlt időszakban számos nagy horderejű GMO-mentes stratégiát dolgozott ki, ezek közé tartozik a Nemzeti Környezetvédelmi Program, a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia és az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére kidolgozott nemzeti akcióterv - tette hozzá a VM társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Tóth Katalin kitért arra, hogy az Európai Unió tagországaiban megoszlanak a vélemények a GMO-mentesség szükségességéről, így megfogalmazása szerint az optimális állapot elérése még messze van. Biztatónak nevezte, hogy az unión belül egy felmérés szerint a megkérdezett emberek hetven százaléka elutasítja a génkezelt növényekkel való gazdálkodást.

Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány nyugalmazott professzorának álláspontja szerint a forgalomban lévő génkezelt növények és a belőlük készült élelmiszerek, takarmányok felületes technikával készültek, valamint elmaradt tudományos alapossággal történő tesztelésük is.

Andorkó Rita, a szakminisztérium GMO szakértője bemutatta az agrártárca új ismeretterjesztő kiadványát, a GMO-k a világban (www.gmoterkep.hu) című interaktív honlapot a hallgatóságnak. A roadshow következő helyszíne november 11-én Kaposvár lesz.

(MTI)