A jövő nemzedék, az egészséges és biztonságos környezet és GMO-mentes státuszunkból fakadó piaci versenyelőnyünk miatt is fenn kell tartanunk hazánk GMO-mentességét” – mondta a helyettes államtitkár Kaposváron, a Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű rendezvénysorozat 4. állomásán.

Hangsúlyozta: ”Magyarország elsők között mondott nemet a GMO-ra, és elsőként rögzítette ezt ötpárti támogatással országgyűlési határozatban 2006-ban.

Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, aki a Vidékfejlesztési Minisztérium meghívására vett részt a rendezvényen, elmondta, hogy a közelmúltban kezdett gazdálkodni, így személyesen is érintettnek érzi magát a génmódosított növények termesztése ügyében. Leszögezte, hogy  a GM-növények termesztése csak monokultúrában működik, így az a monokultúra terjedését vonná maga után, ami pedig kizsigereli a földet.

A teltházas rendezvényen előadott Prof. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány ny. professzora, aki szerint a génmódosított növények káros immunrendszeri, bélrendszeri és reprodukciós hatását számos kutatási eredmény bizonyítja. Andorkó Rita, a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője ismertette a GMO-kkal kapcsolatos aktuális társadalmi és gazdasági problémákat. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa kifejtette: a génmódosított növények terjesztéséből származó anyagi haszon nem a gazdálkodóknál, hanem a GM-vetőmag szabadalmának tulajdonosánál realizálódik.

A Roadshow a GMO–mentes mezőgazdaságért rendezvénysorozat négy további településre látogat el: Hódmezővásárhelyre, Székesfehérvárra, Szekszárdra, és végül Budapestre.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)