Második állomására érkezett tegnap a Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztálya által szervezett GMO Roadshow. A mosonmagyaróvári rendezvénynek a Nyugat-magyarországi Egyetem Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központja adott helyszínt.

A telt házas, gazdálkodókat, diákokat és az érdeklődő lakosságot egyaránt vonzó esemény első előadója Prof. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány ny. professzora ismertette a közönséggel a GMO fogalmát, majd részletezte azok egészségügyi hatásait. Dr. Jenes Barnabás a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese a mezőgazdasági felhasználás mellett a GMO-k egyéb felhasználási területeiről adott áttekintést „GM szervezetek a nagyvilágban, avagy mi célból állítanak elő GMO-t?” címmel. Andorkó Rita a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője nagy ívű nemzetközi és európai uniós kitekintést adott a GMO-k szabályozásáról. Előadásában széles körből merítve, konkrét példákon keresztül mutatta be a GMO-k okozta társadalmi-gazdasági feszültségeket, valamint részletezte az USA, mint a génmódosított növényeket legnagyobb területen termesztő ország tapasztalatait környezeti, gazdaságossági és szociális szempontból Dr. Márai Géza az Ökológiai Gazdálkodás Oktató, Kutató és Szaktanácsadó Egyesületének elnöke áttekintést adott a géntechnológiai módosítás magyarországi történetéről, valamint környezeti és mezőgazdasági megítéléséről.

Az előadások végén a hallgatóság és az előadók közösen vitatták meg a GMO-kkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket, felvetéseiket.

Az „Együtt a GMO-mentes mezőgazdaságért!” című rendezvénysorozat következő állomása Pécsi Tudományegyetem lesz november 22-én.