Az Alaptörvény szellemiségét követve nem engedhetjük, hogy az Európai Unióban, így hazánk területén is egy újabb GM kukorica kerülhessen köztermesztésbe- jelentette ki Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkára a Hódmezővásárhelyen megrendezett Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című rendezvénysorozat 5. állomásán.

 

Az Európai Unió egy új génmódosított kukorica engedélyezését helyezte kilátásba. Az engedélyezésről először a tagállamok érintett miniszterei szavaznak, ahol előreláthatólag sem a támogatók sem az ellenzők részéről nem lesz meg az elfogadáshoz vagy elutasításhoz szükséges minősített többség. Így a termesztési engedély megadásáról az Európai Bizottság fog dönteni, melynek eredményeképp ez a génmódosított kukorica várhatóan az EU teljes területén termeszthető lesz. Magyarország mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében.

Az Alaptörvényünkben megfogalmazottaknak megfelelően nemcsak hazai szinten, hanem minden egyes európai uniós, valamint nemzetközi fórumon komoly harcokat vívunk és következetesen képviseljük álláspontunkat – mondta Budai Gyula. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy az Európai Unióban továbbra is kitartóan küzdünk azért, hogy a GM növények termesztésének engedélyezése nemzeti hatáskörbe kerüljön, és ne Brüsszelben döntsenek arról, hogy milyen GMO-k termeszthetők Magyarországon, amelyet azután csak igen bonyolult és hosszadalmas jogi procedúrával tudunk megakadályozni.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy idén októberben a GMO-k szabályozásával összefüggésben egy újabb törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely a felelősségről és a jogorvoslatról szóló Nagojai–Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyvet hirdeti ki Magyarországon. Ez az új jogszabály is a GMO-k szigorú szabályozásról és az elővigyázatossági elvének alkalmazásáról szól, és meghatározza a GMO-k felhasználásából eredő károkkal kapcsolatos kártérítés és felelősségre vonás lehetőségének kereteit. Így teljes mértékben összhangban van a magyar stratégiával. Fontos politikai üzenete, diplomáciai jelentősége is volt annak, hogy az EU és annak minden tagállama még 2011-ben csatlakozott ehhez az új nemzetközi rezsimhez, tekintettel arra, hogy nemzetközi szabályozás mindeddig ezen a területen nem volt.

A Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű rendezvénysorozat helyszínein szakértők tartanak előadásokat a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól. Hódmezővásárhelyen Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány nyugalmazott professzora elmondta, hogy a forgalomban lévő génmódosított növények, és a belőlük készült élelmiszerek tesztelése nem megfelelő tudományos alapossággal történt, így fogyasztásuk kockázatokat rejthet. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse kifejtette, hogy a génmódosított növények terjesztéséből származó anyagi haszon a GM-vetőmag szabadalmának tulajdonosánál realizálódik, termesztésük a gazdáknak semmilyen előnyt nem hordoz. Andorkó Rita, a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője előadásában a GMO-kkal kapcsolatos aktuális társadalmi és gazdasági problémákat ismertette.

A VM Stratégiai Főosztálya www.gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO-térképet is elindított idén, amely a világban a GMO-k kapcsán megtörtént eseteken keresztül segít megismerni azok kockázatait.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)