Az EU-ban csak olyan élelmiszert vagy takarmányt lehet forgalmazni vagy köztermesztésbe vonni, amelyet előzőleg engedélyeztek. A GM termékek engedélyezése jelenleg nem tagállami hatáskör, a GMO-k kísérleti célú kibocsátásáról azonban a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek.

A GM termékek engedélyezésére vonatkozó döntéshozatalban részt vesz az Európai Bizottság, az EU tudományos tanácsadó testülete (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal, EFSA) és a tagállamok. A döntés előtt értékelik az adott termék környezeti és egészségügyi biztonságosságát. Az engedélyezésre az Európai Bizottság az EFSA véleménye alapján tesz javaslatot, amelyről a tagállamok szavaznak. Magyarország közepes méretű tagállam, és ennek megfelelő számú szavazata van (12 szavazat, a 28 tagállam 352 szavazata között).

Az Európai Unióban eddig két géntechnológiával módosított növényt (MON810 GM kukorica és Amflora GM burgonya) engedélyeztek termesztésre, Magyarországon azonban mindkét GM fajta termesztése tilos, hiszen hazánk moratóriumot vezetett be mindkét esetben.

További információk az EU-s szabályozási rendszer működéséről és a jogszabályokról az alábbi oldalakon olvashatók.