Magyarország a Nemzetközi Zöld Hét díszvendége

Publikálva: 2017. január 31.

Magyarország volt az idei, 2017. január 20-28 között megrendezésre került nemzetközi kiállítás díszvendége. A megnyitón tartott beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta hazánk elkötelezettségét a GMO-mentes termelés mellett.

Magyarország díszvendégként vett részt az idén 82. alkalommal megrendezett Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche -IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán.  A magyar agrárium kiválóságai mintegy négyszáz ezer érdeklődő előtt mutatkozhattak be.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítást megnyitó beszédében kiemelte, hogy „Magyarország a hagyományos, fenntartható és génmanipulációtól mentes mezőgazdaságra és élelmiszer-termelésre alapozza jövőjét.” A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az alaptörvényben a világon először rögzítette a GMO-mentességet.

A kiállítás során az IGW vendége volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő is, aki közleményében kiemelte: a magyar pavilon iránti fokozott érdeklődés is tanúsítja, hogy az európai fogyasztók számára kiemelten fontos a tiszta, GMO-mentes, egészséges élelmiszerek kérdése. „Mindez tökéletesen igazolja, hogy a magyar kormány helyes döntést hozott, amikor Európában elsőként alaptörvényébe foglalta a génmódosított növények termesztésének tilalmát”, nyilatkozta a képviselő.

Az agrártárca a kiállítás margójára kétoldalú tárgyalásokat is szervezett több GMO-mentes termelést szorgalmazó állam képviselőivel annak érdekében, hogy a magyar álláspont minél több támogatót szerezzen.

A berlini Zöld Hét keretében az idén kilencedik alkalommal került megrendezésre a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt. Fazekas Sándor felszólalásában hangsúlyozta, hogy a vízhiány okozta problémákat nem a GMO-k egyre nagyobb arányú termesztésével kell orvosolni. A globális trendekkel ellentétben, melyek a szárazságtűrő GM-növények elterjedését szorgalmazzák, Magyarország a jövőben minél több hazai adottságokhoz alkalmazkodó növényt, tájfajtát kíván hasznosítani. A csapadék mennyiségének erős ingadozása egyben piaci előnyt is jelenthet Magyarország számára, hiszen a szárazságtűrő növények termesztését és a vízgazdálkodást illetően hazánk nagy tapasztalattal rendelkezik.

Menü

Főoldal

Navigáció